Sunday, November 20, 2011

SOLAT

Manusia yang beriman akan melaksanakan Solat 5 waktu sehari semalam. Melaku Solat Subuh, Zuhor, Asar, Magrib dan Ishak. Perlakuan solat adalah apa yang diajar oleh Nabi Muhammad s.a.w.
Rukun solat ada 13 perkara wajib dilakukan.
1. Berniat melakukan solat kerana Allah.
2. Berdiri Tegak
3. Takbirratul Ihram
4. Membaca Al Fatihah
5. Rukuk
6. Iktidal
7. Sujud
8. Duduk diantara 2 sujud
9. Duduk Tahayat akhir
10. Membaca Tahayat akhir
11. Selawat atas nabi pada Tahayat akhir
12. Salam
13. Tertib

Rukun Solat di bahagi kepada 3 iaitu Rukun Hati, Perbuatan dan Percakapan.

Persiapan untuk medirikan solat, pembersihan diri dan hati perlu dilakukan. Pembersihan hati dengan memperbanyak beristifar daripada dosa yang dilakukan di antara satu-satu solat. Mungkin kita rasa kita tidak melakukan kesalahan, tapi manusia tidak sunyi dari melakukan dosa tanpa disedari. Tanda manusia masih melekat dosa pada diri ialah merasa berat hendak medirikan solat.

Pembersihan batin hendaklah diiringi dengan kebersihan zahir iaitu dengan menyucikan badan, pakaian dan tempat solat.Ini adalah kebersihan dari kotoran yang dapat dilihat. Pembersihan yang tidak dapat dilihat ialah mengakat hadas besar dan hadas kecil. Hadas besar ialah apabila selepas berjumub, haid dan nifas bagi wanita. Terangkatnya Hadas besar dengan mandi wajib dan terangkat hadas kecil dengan mengambil wuduk.

Mereka yang telah menunaikan Haji sentiasa menjaga waktu solat, malahan sentiasa menanti-nanti dengan sabar waktu solat dan mempersiapkan diri lebih awal sebelum waktu solat.
Mereka yang akan menunaikan haji hendaklah dari sekarang melakukan perkara yang yang dilakukan jemaah haji di Mekah dan Madinah.

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes