Monday, October 4, 2010

PAKAIAN IHRAM LELAKI

Dalam pemerhatian saya semasa amali haji pada Kursus Haji Intensif dan Kursus Haji Perdana saya dapati ada bakal haji lelaki yang memakai kain ihram yang tidak kemas kerana terlalu panjang atau besar. Ada yang memakai kain ihram yang kecil dengan badan yang besar.
Apa yang boleh dilakukan ialah kain ihram yang besar atau panjang bolehlah digunting mengikut kesesuaian ukuran badan dan jika berbulu bolehlah dijahit tepi. Jika kain ihram kecil bolehlah dijahit untuk menyambungnya supaya sesuai dengan ukuran badan. Kain ihram boleh dijahit tapi jangan dicantumkan sehingga boleh disarung, itu dilarang. Pemakaian kain ihram hendaklah kemas dan kukuh jangan mudah tercabut atau terpijak dan tidak menyebabkan aurat terdedah kerana bakal haji akan melakukan banyak pergerakan. Mudah-mudahan dengan kekemasan pakaian ihram dapat kesempurnaan pelaksanaan Umrah atau Haji.
Semasa bakal haji berada di Arafah bolehlah menggunakan kain pelekat tapi jangan disarung dan bahagian badan ditutup dengan kain tuala bagi tujuan ke tandas supaya kain ihram tidak terkena najis atau kotoran. Inilah yang dapat saya cadangkan.

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes