Thursday, April 11, 2013

PEMERIKSAAN KESIHATAN BAKAL HAJI 1434


Bakal Haji (BH) 1434 di Wajibkan membuat Pemeriksaan Kesihatan yang di aturkan oleh TH dengan kerjasama Jabatan Kesihatan.

Pemeriksaan  ini adalah bertujuan untuk memastikan setiap BH berada dalam tahap kesihatan yang optima, supaya BH dapat melaksanakan ibadat haji dengan sempurna tanpa menghadapi sebarang komplikasi kesihatan yang boleh menghalang bh melakukan semua rukun dan wajib haji.
Ibadat haji memerlukan tahap kesihatan fizikal dan mental yang mantap.

BH akan dipanggil melalui surat untuk membuat Pemeriksaan Kesihatan mengikut Tarikh dan masa yang ditetapkan. Jika BH tidak dapat datang pada tarikh dan masa yang ditetapkan, BH boleh memaklumkan tarikh dan masa yang sesuai dengan BH. Pemeriksaan ini di beri Percuma.
BH yang lulus pemeriksaan kesihatan akan diberi suntikan Vaksin meningococcal quardrivalent (ACYW 135). Suntikan ini diberi Percuma.

BH hendaklah mendapatkan Buku Rekod Rawatan (BRR) dan melengkapkan di kulit hadapan sehingga muka 10. Pastikan muka 1 dilekat gambar ukuran gambar kad pengenalan.
THWP akam mula membuat pemeriksaan kesihatan pada 20 Mei 2013 setiap hari Isnin hingga Kamis. Setiap hari 100 BH akan di buat pemeriksaan.

Tempat Pemeriksaan ialah di Tingkat 39, TH Perdana, Jalan Sultan Ismail, KL.
BH juga boleh membuat Pemeriksaan Kesihatan dengan klinik Swasta yang mendapat kelulusan Jabatan Kesihatan untuk membuat pemeriksaan kesihatan BH. Pegawai Perubatan yang dibenarkan membuat pemeriksaan ini telah mendapat No Daftar dengan Jabatan Kesihatan. Pemeriksaan Kesihatan ini kos nya ditanggong oleh BH sendiri.

1 comments:

Anonymous said...

salam tuan haji
boleh lampirkan senarai nama klink/hospital yang kami boleh pergi? kat web site th tak ada. penat ghodek.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes