Wednesday, April 24, 2013

KURSUS INTENSIF HAJI 1434TH telah berusaha membantu Bakal Haji (BH) dalam persiapan berkaitan Ilmu Ibadat Haji, menyampaikan maklumat Pengurusan Haji dan Maklumat berkaitan Kesihatan dengan Mengadakan Kursus seperti berikut:
Kursus Intensif Haji (KIH)  adalah lanjutan maklumat yang diperolehi semasa  Kursus Asas Haji selama 17 Siri. Setiap BH yang terpilih akan dipanggil untuk menghadiri KIH selama 2 hari. Hari Pertama berkaitan Ceramah dan Sumalasi Haji dan Hari kedua Ceramah berkaitan Masalah Wanita dalam Ibadat Haji, Kesihatan dan Pengurusan Haji.
Pada hari Pertama Peserta KIH dikehendaki membawa Kain Ihram bagi lelaki dan Kain Telekong bagi wanita dan 21 biji anak batu bagi tujuan simulasi melontar.
Pada hari kedua  Peserta Lelaki hendaklah mengambil kesempatan mendapat maklumat berkaitan Masalah Wanita dalam Ibadat Haji kerana boleh memberi sokongan kepada pasangan masing-masing.
KIH peringkat Wilayah Persekutuan akan bermula 13 Mei 2013 pada hari Isnin hingga Khamis. Hari Pertama bermula jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang. Hari Kedua bermula jam 8.30 pagi hingga 5.00 petang. Semasa Kursus,minum dan makan tengahari disediakan oleh TH.
KIH akan diadakan di Dewan Syarahan Masjid Negara. Peserta tidak dibenarkan memakai kasut atau selipar dalam Dewan. Oleh itu Peserta KIH digalakan memakai selipar semasa menghadiri KIH. Elakkan membawa barang-barang berharga semasa menghadiri KIH.
Surat panggilan akan di pos pada 26 April 2013. BH yang menerima surat panggilan KIH hendaklah menjawab dengan menghantar Slip yang dilampirkan pada surat. Jika BH tidak menjawab THWP akan memgantikan dengan  BH lain.
Untuk memudahkan untuk menjawab BH boleh memaklumkan dengan email : phptdwil@lir.gov.my dengan menyatakan Nama, No IC dan Tarikh Kursus.

1 comments:

Anonymous said...

Alhamdulillah, saya telah selesai menghadiri kursus intensif haji 1434H. Amat bermanafaat.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes