Sunday, April 1, 2012

PERSIAPAN BAKAL HAJI RAYUAN

Setiap tahun terlalu ramai mereka yang membuat Rayuan Haji. Pelbagai alasan mereka kemukakan diantaranya sebab kesihatan, telah tua, mengikut Mahram, terlalu lama mendaftar, hendak buat haji sebelum pencen atau tamat kerja, telah cukup Bayaran Haji dan pelbagai alasan.
Setiap tahun pula, apabila Rayuan diluluskan ada diantara mereka tidak menghadiri Kursus Haji . Mereka ini akan menghadapi masalah untuk melakukan Ibadat Haji dan akan menyalahkan pelbagai pihak kerana tidak memberi bimbingan Ibadat Haji di Tanah Suci. Oleh itu dapatkan maklumat dari TH dimana ada masjid yang menjalani kursus haji dan menghadiri kursus tersebut.
Ada juga mereka yang lulus rayuan mengadapi masalah untuk mendapat kelulusan Pemeriksaan Kesihatan. Oleh itu mereka yang merayu perlu dari sekarang berjumpa dengan pegawai kesihatan untuk mengesahkan samada ada penyakit atau tidak. Jika ada penyakit, dapat rawatan yang sewajarnya untuk mengstabilkannya. Apabila Rayuan diluluskan, tidak timbul malasah tidak lulus pemeriksaan kesihatan.
Kelulusan Rayuan berperingkat-peringkat tertakluk kepada kekosongan tempah. Jika tiada kelulusan sehingga akhir Ramadan maka rayuan tahun ini tiada diluluskan.

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum tuan, saya salah seorang yang terlepas surat tawaran 1433H, kerana surat tidak sampai dirumah...alamat kampung saya tidak lengkap...
saya telah membuat rayuan mohon ditawarkan semula dan semak dari semasa ke semasa. Azri019-4790714

Anonymous said...

allah...salah bagi no phone pulak...saya azri0194170263

Assalamualaikum tuan, saya salah seorang yang terlepas surat tawaran 1433H, kerana surat tidak sampai dirumah...alamat kampung saya tidak lengkap...
saya telah membuat rayuan mohon ditawarkan semula dan semak dari semasa ke semasa. Azri019-4170263

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes