Friday, February 10, 2012

LATIHAN BERKORBAN UNTUK IBADAT HAJI

Kursus Asas Haji (KAH)telah perjalan di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. Setiap tahun ramai mereka yang menghadiri Kursus ini. Modul kursus berkaitan Ibadat Haji, Pengurusan Haji, Penjagaan Kesihatan , Masalah Wanita.
Tabung Haji Wilayah Pesekutuan telah menambah 2 Modul berkaitan Fardu Ain.
Bakal Haji 1433H hendaklah mengambil kesempatan untuk menambah Ilmu berkaitan Ibadat Haji supaya Ibadat Haji yang akan dilakukan pada tahun ini adalah yang terbaik dan sempurna. Apabila balik ke Tanah Air merasa sangat berpuas hati kerana telah mencapai kesempurnaan.
Semasa Bakal Haji 1433H menjalani Kursus Asas Haji selama 19 Siri, diharapkan tidak tertinggal atau gagal menghadiri satu modul pun. Buat perancangan bahawa keutamaan adalah menghadiri KAH. Aktiviti hujung minggu yang lain diaturkan selepas KAH.
THWP telah mengada banyak tempat KAH di Wilayah Persekutuan dan kawasan sempadan, bertujuan Bakal Haji dapat mengikuti KAH yang berhampiran tempat kediaman. Menghadiri KAH di dalam Kariah banyak faedahnya, antaranya memakmurkan masjid kita, jimat masa perjalanan, merapatkan hubungan Silaturahim, dapat datang awal dan balik selepas Solat Zuhor atau Asar jika KAH mula 2.00 ptg. Ambillah kesempatan beriktikaf di masjid.
Bakal Haji 1433 jangan terlalu memilih Ustaz, kita sebagai orang inginkan Ilmu hendaklah bersangka baik dengan Ustaz supaya ilmu itu berkat. Jangan kita seronok tempat Kursus yang kita hadir ramai orang. Sebaiknya peserta kursus dalam lingkungan 100 hingga 150 sahaja. Dengan jumlah tersebut Ustaz dapat memberikan tumpuan kepada peserta dalam penyampaiannya supaya ilmu yang beri memberi kesan yang mendalam.
Selamat Menjalani Kursus Asas Haji 1433 Hijrah.

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes